Här kommer ett bildkollage på takarbetet vi gjort de senaste två helgerna

PicMonkey Collage3

Massor med frö och annat skräp från björkarna som står precis bredvid huset, även en liten bild på en tidning från 1916.

Ränndalen är kompletterad med tryckplåtar från Nya wermlandstidningen ano 1954

PicMonkey Collage2

Vi fick skarva yttre delen på tre takstolar och förstärka 4 takstolar med limträbalk. De gamla takstolarna består av stockar som är 120x180mm och skarvade på vinden. Vilket innebär att vi behöver lyfta dessa lite och sala på 2meters bitar med 170×45 över skarvarna om vi vill få taket rakt, och det är nog lika bra.
Nedan kan  ni se hur vi har byggt på kupans takstol med en 180×28 planka vi hittade i ett av förråden, bara för att ha något att skruva råsponten i, takstolen är inte så dålig längre in, men kanten där vi behövde skruva är det.
Ni kan även se en av takstolarna vi har förlängt, vi tog 4st 120×45 och limmade/skruvade ihop dem, sedan sågade vi till en kopia av den dåliga biten vi sågat bort.
Fjärde bilden i serien nedan syns isoleringen utan luftspalt som skyndat på skadorna på taket.

PicMonkey Collage4

Vi kunde stå i garderoben på andra våningen när vi rev dålig råspont, totalt ca 50kvm, det hela beror troligen på flera saker
1. skräp från träden
2. ålder på taket
3. ingen luftspalt

PicMonkey Collage5

Som ni kan se på bilden nedan ser man en av innerväggarna, I TEGEL, som går ända upp till vinden, snacka om välbyggt hus.
PicMonkey Collage6

En bild på rännan vi byggt för att få ned teglet m.h.a. två stegar och råspont.
Ni ser även några bilder på hur utsikten på taket ser ut. Vi var tvungna att ta bort plåten eftersom jag vill ha högre ströläkt mot vad de hade förut; 25×38 mot 10×38? Det blir mer utrymme under bärläkten så att skräp som kommer in förhoppningsvis åker ner och inte blir liggande och förstör.
PicMonkey Collage8
Nedan kan ni se både hur det såg ut innan och efter vid ränndalen till kupan och även mängdenråspont som har gått åt hitintills.
Här har vi gjort luftspalt med 25×38 på sidorna som vi spikat masonit i och en 25×38 som vi har lagt löst i mitten.
PicMonkey Collage9

Elvin kollar in den nya pappen, ca 100kvm är utlagt nu, nästan som en normalt villatak och då har vi  inte lagt klart del 1/4 på hus 1, pust!
Det går fort att lägga pappen eftersom den är 1,25m bred, dock bör man vara två eller tre för den är tung att rulla ut och hålla på plats. Det finns även ett till stort plus, pappen går att klamra med en häfthammare.
PicMonkey Collage10    PicMonkey Collage

Timon och jag åker buss på brädhögen sedan hittade han ett Y som han inte ville skiljas ifrån.

Blir nog inte så mycket takjobb den här helgen 1-2/6, ska försöka få igång vattnet till toaletter och handfat.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Post Navigation